Alle soorten voegen op een rij: uniek voegwerk voor iedere gevel
Het voegen van metselwerk is een belangrijk onderdeel ter bescherming en verfraaiing van de buitengevel. Op deze pagina vindt u alle informatie over de belangrijkste aspecten, mogelijkheden en eigenschappen van de vele voegsoorten en waarom deze zo’n belangrijk onderdeel vormen voor het metselwerk van uw buitengevels.
Hieronder leest u meer over alle aspecten van gevelonderhoud en renovatie.
Waarom is voegwerk belangrijk voor het metselwerk van uw buitengevel?
Goed voegwerk beschermt het gevelmetselwerk tegen weersinvloeden van buitenaf en voorkomt daarmee veroudering van de buitengevel. Voegen zorgen voor een waterdichte en stevige afsluiting tussen de gevelstenen. Hiermee wordt voorkomen dat regenwater de gevel kan binnendringen en de daaruit voortvloeiende problemen zoals het losraken van gevelstenen, veroorzaken van lekkages en vochtproblemen of ongezonde schimmelvorming.
De uitstraling van vakkundig voegwerk
Voegwerk zorgt ook nog eens voor een bepaalde uitstraling van uw buitengevel. Om een bepaalde stijl of uiterlijk van de vele soorten buitengevels zoveel mogelijk te kunnen complimenter, zijn er dan ook vele verschillende soorten voegen beschikbaar waarover u hieronder meer kunt lezen.
De 2 typen voegen: stootvoegen & lintvoegen
Stootvoegen zijn de korte verticale rechtop staande voegen in het metselwerk. Lintvoegen zijn de lange horizontale liggende voegen in het metselwerk van de buitengevel.
Open stootvoeg
Een open stootvoeg is een verticale korte rechtop staande voeg die niet is gevuld met metselspecie. Een open stootvoeg wordt toegepast om de spouw te beluchten en daarmee eventueel vocht naar buiten af te voeren. Open stootvoegen in het metselwerk worden in de regel vlak naast gevelelementen zoals fundering- niveaulijnen, kozijnen, of waterkeringen toegepast.
Welke categorieën stoot- & lintvoegen zijn er voor buitengevels?
In principe kunnen de vele stoot en lintvoeg soorten worden onderverdeeld in 3 basis categorieën te weten:
- Verzonken voeg, teruggehouden voeg of verdiepte voeg
- Vlakvullende voeg
- Uitstekende voeg
Verzonken voeg, terug-gehouden voeg of verdiepte voeg
Dit voegtype valt binnen de gevelstenen. Doordat dit type voeg meer teruggetrokken ligt dan de gevelsteen, wordt het accent meer op de stenen gelegd en dus minder dan op de verzonken of verdiepte voeg.
De Vlak vullende voeg
De aangebrachte voegen zijn gelijk aan de gevelstenen. Dit type voeg zorgt voor een egalere uitstraling van de gehele gevel, doordat de aandacht over zowel de vlak vullende voeg evenredig wordt verdeeld.
De uitstekende voeg
De aangebrachte voegen vallen buiten de gevelstenen. Doordat dit type voeg meer op de voorgrond ligt dan de gevelsteen, wordt het accent meer op de uitstekende voeg gelegd en dus minder dan op gevelstenen.
Welke soorten voegen zijn er?
De platvolle voeg is een vlak vullende voeg die gelijk loopt aan de gevelsteen van het metselwerk. De eindafwerking bepaald het uiterlijk van platvol voegwerk.
Platvol geborstelde of gekamde voeg Met geborsteld voegwerk
Wanneer de platvolle voeg als eindbehandeling wordt doorgestreken met een borstel, zal de voeg een ruwere structuur als uiterlijk hebben en wordt dan ook de platvol geborstelde of gekamde voeg genoemd. Doordat dit de simpelste eindafwerking is voor voegwerk, is dit dan ook een zeer populaire betaalbare afwerk methode die tegen de laagst mogelijke kosten de buitengevel voldoende beschermd.
De geborstelde voeg
Deze voeg heeft een grovere structuur door de afwerking d.m.v. een kloppende beweging met een grove borstel.
De Gekamde voeg
Deze voeg heeft een licht grove structuur die fijner is dan de geborstelde methode door de afwerking d.m.v. een strijkende beweging met een fijnere borstel.
De Platvol gladde voeg voor glad voegwerk
Wanneer de platvolle voeg als eindbehandeling extra wordt doorgestreken met een gladde voegspijker, zal de voegmortel op alle plaatsen extra worden aangedrukt en een glad uiterlijk hebben. Deze wordt dan ook de platvol gladde voeg genoemd. Doordat gladde voegen extra handelingen vereisen t.o.v. de geborstelde of gekamde voegen, is glad voegwerk dan ook vaak duurder dan geborsteld voegwerk.
De holle voeg: Hol voegwerk voor meer accent op de gevelstenen
De holle voeg is ook een platvolle voeg die als eindbehandeling wordt nagestreken met een bolle voegspijker of voegijzer, waardoor de voeg niet meer direct vlak met de gevelsteen ligt maar een holling vertoond. Hierdoor wordt de gevelsteen meer geaccentueerd door de iets teruggetrokken holle voeg.
De schaduwvoeg: Horizontale accenten door schaduw voegwerk
De schaduwvoegen zijn ook platvolle voegen waarvan de onderkant gelijk licht aan de gevelstenen, maar de bovenkant verzonken of verdiept wordt afgestreken met een gladde voegspijker. Doordat de bovenkant van dit type voeg dus achter de gevelsteen ligt ontstaat er een horizontaal schaduweffect over de voeg. Schaduwvoegen worden toegepast om de horizontale lijnen van een gevel te accentueren. De stootvoegen worden in een schaduwvoegwerk gewoon platvol glad toegepast.
Daggerwerk: daggestreep, dagvoeg, daggestreek, daggesnede, schaatsvoeg, dagstreep of doorgestreken voeg
De daggestreep voeg of geslepen voeg is ook een platvolle voeg die als eindbehandeling wordt nagestreken met een driehoekige voegspijker of voegijzer, waardoor de voeg in het midden wordt voorzien van een een streeplijn of schaatslijn. Dit type voeg werd vroeger veel toegepast om ondanks de verschillende gevelsteen groottes toch een strakker gevelaanzicht te vormen. Echter tegenwoordig worden gevelstenen machinaal gebakken en zijn de gevelstenen nagenoeg allemaal gelijk, waardoor in de nieuwere gevels de daggestreep voeg nog nauwelijks wordt toegepast. Uiteraard worden daggerwerk nog steeds toegepast bij oudere panden met grotere gevelsteen verschillen.
De knipvoeg, snijvoeg of gesneden voeg: kostbaar maar tijdloos vakmanschap voor de geknipte voeg
De knipvoeg of snijvoeg is een uitstekende voeg die buiten het metselwerk uitsteekt en als eindbehandeling wordt afgesneden met een speciale knipbeugel. Deze sierlijke en strakke manier van voegen vestigt de aandacht dus meer op de voeg dan op de gevelstenen. Omdat het aanbrengen van knipvoegen zeer specialistisch en arbeidsintensief werk is, zijn de kosten voor knipvoegwerk dan ook vele malen hoger dan alle overige voegsoorten. Met name door het tijdloze en elegant strakke uiterlijk worden knipvoegen veelal toegepast bij monumentale panden.
Gekleurde voegen: De samenstelling van voegmortel
De kleur van de gekozen voeg is bepalend voor het uiterlijk van de gevel. Zo zal een lichtere kleur voeg zorgen voor de lichtere uitstraling van de gevel, terwijl een donkerdere voeg juist een donkerdere uitstraling van de gevel zal hebben. Een voeg met een soortgelijke kleur als de gevel zal daardoor een egaler uiterlijk geven aan de gehele gevel. Door verschillenden zandsoorten toe te passen bij het mengen van de voegmortel of voegspecie kan o.a. de tint van de voegmortel worden bepaald. Zo heeft wit of zilverzand een lichtere tint, rijnzand een meer grijzere tint terwijl duinzand een meer creme tint heeft. Tegenwoordig kunnen zowel kleurstoffen als kwartskorrels (voor een glinsterende voeg) als vocht werende producten worden toegevoegd aan de voegmortel om een specifieke “op maat” voeg eigenschap te creëren.
Offerte van de vakman Met de juiste voegsoort voor Jouw gevel
Uiteraard hoeft u niet zelf na te denken over alle mogelijk soorten voegen die mogelijk geschikt zouden zijn voor uw buitengevel. Onze specialisten zullen u adviseren over de mogelijkheden voor uw situatie. U kunt de gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door hieronder op de knop : “Offerte aanvragen” te klikken. Waneer uw aanvraag door ons is ontvangen zullen wij contact met u opnemen voor een afspraak om uw gevelsituatie te komen bekijken en onze bevindingen vast te leggen. Met deze benodigde informatie kunnen wij u vervolgens de gratis en vrijblijvende offerte aanbieden. Op deze manier heeft u een goede inschatting van de mogelijke kosten, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen om de werkzaamheden door ons uit te laten voeren. Vraag de gratis en vrijblijvende offerte aan door hieronder op de knop: “Ik wil vrijblijvend contact” te klikken!
Van Kleine Reparaties Tot Grote Renovaties Aan Uw Buitengevels…
…Wij Doen Het Allemaal !
Indien u vragen heeft voor uw kleine of grote buitengevel projecten, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen door op de knop hieronder te klikken!